Skip to content

Verticaal Bos Eindhoven

Op Strijp-S staat sinds 2021 een uniek project. Een woontoren met verticaal bos. Het eerste bosco verticale van Nederland. De Trudotoren is uniek voor Nederland en bevat zo’n 250 bomen en 5.200 planten en struiken. BVB Landscaping is verantwoordelijk voor de groeiplaatsinrichting en het maatwerk substraat.

BVB Landscaping Trudo Toren Eindhoven Vertical forest (15)

Het eerste verticale bos

De Trudo toren, het eerste verticale bos in Nederland, is ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri. De woontoren staat in de hippe wijk Strijp-S in Eindhoven en is hier een echte eyecatcher.

De 17 verdiepingen (125 appartementen) bevatten in de balkonbakken vaste planten, bomen en struiken. De bomen zijn allemaal bestand tegen extreme weersomstandigheden, groeien niet te snel en worden allemaal afzonderlijk van elkaar bewaterd.

De bomen zijn 2 jaar voorbereid op plaatsing in de woontoren. Dit proces werd verzorgd door onze partner DuPré Groenprojecten in samenwerking met BVB Landscaping. Video’s van dit lange proces zijn hieronder te zien.

Trudo BVB Landscaping substraat maatwerk

Substraat voor bomen op hoogte

De vele planten, struiken en bomen groeien in bakken van slechts 120 cm hoog. In deze kleine groeiplaatsen moet het groen de nodige stevigheid hebben zodat bomen niet omwaaien. BVB Landscaping ontwikkelde hiervoor een speciaal substraat met extra hoge haakbaarheid voor de beworteling.

Bekijk hieronder de video’s over het onderzoek en de ontwikkeling van dit speciale substraat, uitgevoerd door BVB Landscaping en DuPré! Of lees het artikel over de Trudo-toren in GROW magazine.

Terug naar projecten
Trudo BVB Landscaping speciaal substraat haakbaarheid

Gezonder leven in de stad

De innovatieve woontoren belichaamt het urban green concept. Met duizenden planten en struiken is het een groene oase middenin de stad. Het zorgt voor een gevarieerd beeld met verschillende soorten bomen (o.a. Corylus Parrotia, Amelanchier, Acer, Pyrus en Prunus).

Al dat groen zorgt niet alleen voor een afwisselend straatbeeld in Eindhoven. Het verhoogt ook het welzijn van de stadsmens. Volgens projectberekeningen is het groen in de Trudo toren gezamenlijk goed voor zo’n 18.000 kilo zuurstof per jaar en realiseren de bomen zo’n 8.000 kilo CO2-absorptie per jaar. Hoge bomen vangen veel wind, maar dus ook veel CO2.

Zoek