Substraten voor waterinfiltratie en waterretentie

Klimaatadaptatie in gemeenten
Weerbaarheid tegen de gevolgen van het veranderende klimaat is een opgave waar iedere gemeente voor staat. Zowel wateroverlast als hitte en droogte zijn grote uitdagingen in steden en dorpen. Een belangrijk antwoord hierop is slim watermanagement. Substraat levert hieraan een aanzienlijke bijdrage.
BVB Landscaping levert maatwerk substraten voor waterretentiesystemen op parkeerdaken of groendaken, in samenwerking met gerennommeerde partners. Ook wordt al jaren in vele gemeenten Citykross toegepast; een klimaatadaptief waterinfiltratieconcept voor ondergrondse groeiplaatsen.

Citykross: waterinfiltratie voor ondergrondse groeiplaatsen
Een Citykross groeiplaats biedt een oplossing voor zowel wateroverlast en hittegolven als voor de moeilijke groeiomstandigheden van bomen en planten.
Citykross is gemaakt van gesteente, een speciaal voedingssubstraat en UrbanActive kool. Door de speciale opbouw is de groeiplaats in staat veel hemelwater op te vangen, dit enerzijds te laten infiltreren in de omgeving, en anderzijds voldoende water vast te houden voor drogere perioden.
Leer meer over dit klimaatadaptieve concept in de Citykross video!

Substraat in grindkoffer
De grindkoffer als waterbergingsconstructie bestaat uit een skelet van kwartsgesteente met een holle ruimte van minimaal 45%, waarvan de stenen maximaal 22mm groot zijn. Deze waterberging kan 400 liter per m3 bufferen. De grindkoffer dient in zijn geheel ingesloten te worden door een permeabel scheidingsdoek, zodat er geen vervuiling kan plaatsvinden.
De constructie heeft van nature een capillaire werking in combinatie met onder andere groeiplaatsen in open grond, groeiplaatsen in verharding en grastegelconstructies. In de grindkoffer wordt veeal gebruik gemaakt van het product Waterberging kwarts 16-22, ook wel UrbanSteenslag 16-22, te vinden in onze productcatalogus.

Substraat in krattensysteem
Het waterbergingssysteem met infiltratiekratten is een geavanceerd, klimaatadaptief ontwerp waarmee veel water geborgen kan worden in een relatief kleine ruimte. Het loos- en bergingsvermogen van het krattensysteem is instelbaar, waardoor ingespeeld kan worden op piekbuien en andere weersvoorspellingen.
Het systeem bestaat uit infiltratiekratten waar per 5 m2 drainzand wordt aangebracht ter voorkoming van een capillaire breuk. Door een scheidingsdoek is het krattensysteem bestand tegen vervuiling. Omdat de ondergrond helemaal vlak moet zijn, dient de aanleg met precisie te worden uitgevoerd.

Substraat in steenwolpaneel
Het steenwolpaneel als waterbergingssysteem kan ongeveer 950 liter per m3 bufferen. Steenwol heeft van nature al een capillaire werking, waardoor het water goed kan worden verdeeld over het paneel.
Omdat het van nature ook bestand is tegen vervuiling, kan het steenwolpaneel zonder scheidingsdoek aanbracht worden.
Deze waterbergingsconstructie is toepasbaar in veel denkbare situaties; in groeiplaatsen in open grond en onder verharding, in grastegelconstructies en bij maatwerk groeiplaatsen. Het substraat wordt afgestemd op de groeiplaats ter plekke.