Skip to content

Opwaarderen bermbodem Apeldoorn

Een groen weerzien. Een jaar of 4 na het opwaarderen van de gebiedseigen bodem langs de N304 in Apeldoorn, staat de middenberm er groen en gezond bij. Een prachtig gezicht, als je bedenkt dat de bodem hier 5 jaar geleden geen organische stof of lutum bevatte.

BVB Landscaping bodem opwaarderen Apeldoorn berm

Bodem zonder organische stof of lutum

In 2021 is in opdracht van Provincie Gelderland de bodem van de middenberm van de N304 opgewaardeerd. Er zouden zo’n 200 nieuwe bomen van een divers assortiment aangeplant worden langs de weg, ter hoogte van het Van der Valk hotel De Cantharel. De oorspronkelijke bodem betrof echter grove gele grond, zonder organische stof of lutum, zo bleek uit bodemonderzoek.

BVB Landscaping opwaarderen gebiedseigen bodem closeup

Opwaarderen gebiedseigen bodem

BVB Landscaping heeft ter plaatse de bodem van de middenberm opgewaardeerd en dusdanig verrijkt dat bomengroei hier mogelijk werd. Bij deze aanpak wordt de bovenste laag van de bodem doorgemengd met een maatproduct. Op basis van bodemonderzoek wordt een substraat samengesteld dat precies is afgestemd op de aanwezige bodem en de behoeften van de beplanting.

BVB Landscaping bodem opwaarderen Apeldoorn berm

Winst voor milieu èn gemeentelijk budget

Met het opwaarderen van gebiedseigen bodem maakt een gemeente bomengroei mogelijk op een duurzame èn budgettair aantrekkelijke manier. Omdat er geen transportbeweging en geen uitruil van grond plaatsvindt, wordt er op meerdere vlakken winst behaald. Dit stelt gemeenten in staat meer verduurzaming en vergroening door te voeren dan vaak voorzien.

Advies nodig over groeiplaatsen op maat? Lees meer over onze aanpak ten aanzien van bodemverbetering.

Zoek