Skip to content

Daktuinsubstraat Gelre Ziekenhuis Apeldoorn

De P2 garage van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn is na een transformatie de blikvanger van het ziekenhuis geworden. De houten accenten zorgen voor een warme uitstraling, evenals de honderden planten en struiken richting de entree. Omdat onder de groenvakken nog een parkeerlaag zit, is het feitelijk een daktuin. En dat vraagt om speciale substraten.

BVB Landscaping daktuinsubstraat Gelre ziekenhuis Apeldoorn

Nieuwe garage, groene entree

In 2022 heeft de P2 parkeergarage bij het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn een volledige transformatie ondergaan. In 2023 is voor het nieuwe gebouw tevens een aantrekkelijk, groen entreegebied gecreëerd door Donker Groen. De honderden verschillende plant- en struiksoorten, afkomstig van hovenier Olaf Nijenkamp, zorgen samen met de houten accenten van de nieuwe parkeergarage voor een rustige, ontspannen omgeving bij het ziekenhuis.

BVB Landscaping daktuinsubstraat Gelre ziekenhuis Apeldoorn

Daktuin op parkeerlaag

Het groen is aangelegd ter hoogte van de middelste etage van de parkeergarage. De onderste parkeerlaag bevindt zich onder het maaiveld, onder het groen. Vanwege die ruimte eronder is de bodem waarin de planten en struiken zijn aangebracht niet heel diep. Feitelijk spreken we hier dus van een daktuin. En dat vraagt om speciale, lichtgewicht substraten met goede drainage-eigenschappen. Zo kan regenwater niet voor langdurig onnodig gewicht in de groenvakken zorgen.

BVB Landscaping daktuinsubstraat Gelre ziekenhuis Apeldoorn

Daktuinsubstraat voor drainage

In de Cortenstaal bakken ligt UrbanRoof Mineral als drainagelaag. Hierop is een vasteplantensubstraat en irrigatie aangebracht in een laag UrbanRoof Intensief Basic. Dit is een product met grove structuur, hoog poriënvolume en hoge waterdoorlatendheid. Ideaal voor intensieve daktuinen met vaste planten, heesters, bomen of gazon. Beide UrbanRoof producten worden conform BRL-9341 certificaat geproduceerd en met een blaaswagen aangebracht.

 

Zoek