Skip to content

Daktuinsubstraat

Daktuinen zorgen voor tijdelijke opvang van regenwater, voor zuivering van de lucht in stedelijk gebied, fijnstofreductie en biodiversiteit. Ze hebben een isolerende werking en bieden bescherming tegen weersinvloeden. Het type daktuinsubstraat heeft een zeer grote invloed op al deze facetten.

BVB Landscaping daktuinsubstraat daktuin intensief bomen heesters UrbanRoof

Daktuinsubstraat intensief

In de intensieve daktuin groeien meestal heesters of bomen. Afhankelijk van de variërende plantbehoeften en het type dak, heeft BVB Landscaping verschillende substraten, met ieder hun unieke eigenschappen.

Urbanroof Basis heeft een grove structuur, een hoog poriënvolume en een hoge waterdoorlatendheid. Urbanroof Premium biedt meer balans in de fysische opbouw en heeft een hoge voedingswaarde. Urbanroof Premium Light is ideaal voor intensieve daktuinen die minder goed bereikbaar zijn tijdens aanleg. Voor daken met grote bomen zoals bv. parkeergaragedaken is er Urbanroof Soil.

Voor het bemesten van een intensieve daktuin wordt een organische meststof en bodemverbeteraar geadviseerd.

BVB Landscaping daktuinsubstraat daktuin extensief UrbanRoof

Daktuinsubstraat extensief

Een extensieve daktuin is een onderhoudsarme daktuin. Het betreft een dak waarop een bodembedekker is toegepast in de vorm van Sedum. Dit is een eenvoudig te onderhouden, groenblijvende plant die het onder nagenoeg alle omstandigheden goed blijft doen. De opbouw van een dergelijke daktuin is echt anders, met name de verhouding tussen de drainagelaag en de substraatdikte.

Voor extensieve daktuinen wordt gebruik gemaakt van Urbanroof Basis, Urbanroof Premium of Urbanroof Premium Light. Deze laatste is ideaal op minder draagkrachtige daken.

Voor het bemesten van extensieve daktuinen wordt een organische meststof en bodemverbeteraar geadviseerd.

Eigenschappen daktuinsubstraat

De basis van iedere daktuin is een uitgebalanceerd substraat. BVB produceert al ruim 20 jaar daktuinsubstraat en doet veel onderzoek naar kort- en langdurige substraateigenschappen. Van belang zijn fysische stabiliteit (hoe lang blijft de structuur behouden), watercapaciteit (hoeveel kan het bufferen), gewicht (toegespitst op de draagkracht van het dak), voedingsbalans en bemesting.

Zoek

Nieuw telefoonnummer!

Vanaf 1 mei 2023 heeft BVB Landscaping een nieuw telefoonnummer.

Voor advies, offertes of orders kunt u ons dan bereiken via 077-799 8170.