Waterinfiltratie ‘Via Gladiola’ Nijmegen
De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse weten het als geen ander: De weg naar Via Gladiola is lang.. maar o zo mooi als je er eenmaal bent! In 2020 werd de Sint Annastraat, zoals de Via Gladiola eigenlijk heet, nog mooier gemaakt. De gemeente Nijmegen realiseerde een nieuwe snelfietsroute, betere voetgangersvoorzieningen èn slimme groeiplaatsen. Het groen in de straat profiteert nu meer van regenwater, wat met behulp van het Citykross substraat direct infiltreert in de groeiplaatsen.
Beschermd stadsgezicht
De Sint Annastraat is beschermd stadsgezicht. Het heeft een monumentale status en dat voel je als je er bent. De straat is beroemd vanwege de finish van de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook vanwege de pittoreske panden, die het één van de meest karakteristieke straten van het land maken. Bij de herinrichting, waarbij meer ruimte kwam voor fietsers, voetgangers en groen, moest er dan ook recht gedaan worden aan de status van de beroemde ‘Via Gladiola’. Zo kregen parkeer- en uitstapstroken bv. een nostalgische uitstraling door gebruik van gebakken klinkers, en staan er stijlvolle LED lantaarns in plaats van hoge lichtmasten.
Zo duurzaam mogelijk
Aannemer Heijmans nam de herinrichting van de straat voor zijn rekening. Het doel van de gemeente was om het zo duurzaam mogelijk opnieuw in te richten. Mark Vermeulen, projectleider openbare werken bij de gemeente, benaderde BVB Landscaping voor advies over de groeiplaatsen. De typisch stadse omgeving, met veel verharding, maakt het namelijk een uitdaging voor bomen om aan voldoende water te komen. De bestaande laanbomen kregen grotere boomspiegels en er werden nieuwe lindes aangeplant.
(tekst gaat verder onder foto’s)
Bijzondere waterinfiltratie
Voor dit project koos Nijmegen voor een infiltratieriool, waarin overtollig hemelwater ondergronds kan infiltreren richting de groeiplaatsen. Het betreft een permeo riool, van beton met open structuur, wat onder de bomen en de verharding door is gelegd. Al het water wat in de straat valt, kan zo via dit riool naar de bomen en plantvakken toe. Op en rondom het permeo riool ligt bomengranulaat UrbanGranulaat 70-45, met daarop een vlijlaag van UrbanSand 60-40. Direct rondom het permeo riool zit scherp zand, zodat boomwortels er niet bij kunnen komen.
De meerwaarde van substraat bij waterinfiltratie
Vraag vrijblijvend advies aan over het waterbergend en -infiltrerend vermogen van onze Citykross substraten en duurzame groeiplaatsinrichtingen.
Marc Spierings
Business Manager Landscaping Benelux