Skip to content

Waterinfiltratie grastegelsubstraat Ommen

Grastegelsubstraat en funderingssubstraat kunnen veelzijdig toegepast worden. In deze nieuwbouwwijk in Ommen zijn niet alleen groene parkeerplaatsen aangelegd. Ook de rijbaan is hier vergroend.

BVB Landscaping Park Positive funderingssubstraat Ommen nieuwbouwwijk

Waterinfiltratie door grastegels

In de Ommense nieuwbouwwijk De Vlierlanden is rekening gehouden met een groene uitstraling en goede waterinfiltratiemogelijkheden. De gemeente maakt hiervoor gebruik van de Gradiënt grastegels van partner Park Positive. Deze tegels van cementloos beton zijn er in diverse varianten en lenen zich uitstekend voor een fraai ontwerp. Tevens bieden ze veel open ruimte voor grasgroei en waterinfiltratie.

(Foto: Fase 1 en Fase 2 aanleg parkeervakken)

BVB Landscaping Park Positive funderingssubstraat Ommen groene rijbaan Gradiënt

Vergroening van de rijbaan

In Ommen maakt men gebruik van de ontwerpvrijheid die de Gradiënt biedt. In plaats van alleen klinkers in het wegdek en aan weerszijden groene parkeervakken, is op sommige plekken juist de rijbaan vergroend. Zo is er meer zichtbaar groen in de wijk. Een voordeel van rijbaanvergroening is ook dat het gras gelijkmatiger groeit, omdat er nooit een auto langdurig op stilstaat. Door in de wijk te variëren met grastegels, is overal voldoende waterinfiltratie gerealiseerd. Een klimaatadaptieve woonwijk dus.

BVB Landscaping Grastegelsubstraat

Grastegelsubstraat

Grastegels worden afgevuld met BVB Urban Grastegelsubstraat, waarin het graszaad al is doorgemengd. In verband met het kiemproces, is het graszaad heel kort voor verwerking door het substraat heen gemengd. Doordat het graszaad in alle hoogtes van het substraat terecht komt, groeit de grastegel snel dicht.

Het grastegelsubstraat bevat een natuurlijke opstartbemesting en is langdurig waterdoorlaatbaar. Hierdoor wordt plasvorming en dichtslibben in de wijk voorkomen.

BVB Landscaping Park Positive funderingssubstraat Ommen ontwerp Gradiënt Van den Bosch beton

Funderingssubstraat

De draagkracht van het wegdek en de parkeervakken in een woonwijk is van groot belang. Het funderingssubstraat Urban Grastegelfundatie 60-40 is geschikt als onderlaag voor grastegels met middelzware belasting zoals auto’s en incidenteel vrachtwagens. Het product kan ook worden gebruikt als vlijlaag in combinatie met Urban Grastegelfundatie 70-45 voor nog zwaardere belasting.

Meer over groen parkeren

Zoek