Custom substraat voor Wonderwoods Utrecht
In het centrum van Utrecht verrees in 2024 Wonderwoods, een groot mix-use complex en een ware groene oase in de binnenstad. BVB Landscaping ontwikkelde hiervoor een custom substraat.
Ontworpen met een groen hart
Het complex Wonderwoods bestaat uit twee torens, ontworpen door Stefano Boeri Architetti (bekend van de Trudo toren) en MVSA Architects. De torens beslaan samen 81.000 m2 aan appartementen, kantoren, winkels en culturele voorzieningen.
Het ontwerp spreekt boekdelen als het gaat om liefde voor groen: De toren van 73 meter hoog wordt gekenmerkt door veel glas, waardoor het groen rondom het gebouw altijd zichtbaar is. In de hoogste toren (104 meter) zijn bomen volledig geïntegreerd in het ontwerp.
Ecosysteem in de stad
Het groen van Wonderwoods telt maar liefst 75.000 planten en struiken en 300 bomen en beslaat samen ongeveer één hele hectare. De diversiteit van groen trekt veel verschillende diertjes aan en kan hierdoor zorgen voor een eigen ecosysteem in hartje Utrecht.
Voor de realisatie en het onderhoud van het groen tekende Koninklijke Ginkel Groep. Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, is gebruikgemaakt van prefab boom- en plantenbakken met geïntegreerde retentiesystemen van Optigrün Benelux. In opdracht van Optigrün ontwikkelde BVB Landscaping het substraat.
Custom substraat
Ontwikkelen van substraat voor een verticaal bos is bekend terrein voor BVB Landscaping (zie Trudo-toren). Ook hier moest er zwaar substraat komen met goede haakbaarheid voor beworteling. Toch is dit substraat weer helemaal opnieuw ontwikkeld.
Optigrün zocht een high standard substraat met zeer hoge capillaire werking, om te combineren met hun retentiesysteem. De twee bedrijven maakten een laboratoriumopstelling, waar bijna een jaar is gewerkt aan de meest optimale capillaire werking i.c.m. de retentieboxen.
Aanleg maatwerk bewatering
Groen heeft nooit dezelfde behoefte in andere omstandigheden. De weersomstandigheden zijn aan elke kant van het complex anders. Omdat de gevelbakken allemaal mini-retentiedaken met eigen waterbergingscapaciteit bevatten, zijn tijdens de bouw op alle windrichtingen sensoren geplaatst om de temperatuur en de vochtwaarden te meten. Op basis hiervan wordt de beregeningsinstallatie aangestuurd.
Jarno van Veelen ontmoette Jasper van den Brink, van Koninklijke Ginkel Groep, tijdens de opleveringsfase (tekst gaat door onder foto’s).
Waterbuffer en onderhoud
Er wordt voor Wonderwoods geen water aan de bodem onttrokken. Voor de bevloeiing van het groen wordt gebruik gemaakt van regenwater, dat vanaf de daken gefaseerd wordt afgevoerd en in een grote waterbuffer wordt opgeslagen. Onder het complex is een gesloten waterbuffersysteem geïmplementeerd, van waaruit de bewatering plaatsvindt. Sensoren in het substraat monitoren het vochtgehalte doorlopend.
Voor het onderhoud zet Koninklijke Ginkel Groep hun ‘vliegende hoveniers’ in. Al abseilend van etage naar etage zullen deze hoveniers zich over de planten en bomen van Wonderwoods ontfermen.
Zuivere lucht en welzijn
Wonderwoods tilt de duurzaamheidsambitie van Gemeente Utrecht naar een hoger niveau. Op jaarbasis haalt het Wonderwoods-groen meer dan 5.000 kilo CO2 uit de lucht en levert het meer dan 40.000 kilo zuurstof op. De luchtkwaliteit in het Beurskwartier wordt zo op natuurlijke wijze verbeterd.
Naast zuivere lucht zorgt het groen ook voor demping van het stadsgeluid, biodiversiteit en voor verkoeling èn schaduw op het gebouw in de zomer, door de bomen die aan de gevel geplant zijn. Een ware verbetering in het welzijn van de inwoners van centrum Utrecht.