Skip to content

Groeiplaatsverbetering Sint Oedenrode

Bij de herinrichting van de Markt van Sint Oedenrode kregen bestaande bomen een groeiplaatsverbetering - en er kwamen nieuwe lindes.

BVB Landscaping groeiplaatsverbetering Sint Oedenrode

Herinrichting Marktplein

De Markt in Sint Oedenrode is een bruisende en gezellige plek. Een plein met winkels, rijksmonumenten en pittoreske horecapandjes met gezellige terrassen. Het plein had echter een verouderde inrichting en werd vooral gebruikt als parkeerplaats.

De gemeente maakte een herinrichtingsplan, waaraan in 2023 de laatste hand werd gelegd. Hierbij ging veel aandacht uit naar het behoud van de beeldbepalende oude bomen en de aanplant van enkele nieuwe.

(tekst gaat verder onder foto’s)

BVB Landscaping groeiplaatsverbetering Sint Oedenrode

Groeiplaatsverbetering oude bomen

De lindebomen op de ‘Rooise’ markt zijn enorm en ouder dan menig inwoner van het dorp. Een aantal is zelfs aangemerkt als monumentaal. Hoewel ze ook duivenoverlast geven, zijn de groene reuzen niet weg te denken uit het straatbeeld van het oude centrum.

De bodem rondom de bomen was verschraald en kon wel een boost gebruiken. Deze grond is verwijderd en vervangen met UrbanSand 60-40. Dit product is zeer voedingsrijk en stimuleert bovendien de wortelgroei. Hierna is een nieuwe laag halfverharding aangebracht.

BVB Landscaping jonge bomen markt Sint Oedenrode

Aanplant nieuwe zilverlindes

Helaas zijn er door boomziektes in recente jaren ook enkele bomen gekapt. De gemeente bepaalde dat voor iedere gekapte boom minstens één nieuwe terug moest komen. Hierbij moest toekomstwaarde het uitgangspunt zijn. Dit betekent een goede standplaats, zodat de bomen bestand zijn tegen klimaatverandering.

Inmiddels is de markt meerdere nieuwe lindes rijker. De groeiplaatsen zijn voorzien van een laag UrbanGranulaat 70-45, een product met een hoog doorwortelbaar volume en een goede vochtbuffer. En zo zijn de nieuwe zilverlindes klaar voor de toekomst – en de markt van Sint Oedenrode ook.

Zoek