Skip to content

Groene parkeerplaatsen nieuwbouwwijk Vlaardingen

Als je een huis koopt in de nieuwbouwwijk Vijfsluizen in Vlaardingen, kun je je auto meteen kwijt op een groene parkeerplaats! Want in een nieuwe, natuurinclusieve wijk zijn grasparkings onmisbaar voor de waterinfiltratie.

Duurzaam en klimaatadaptief

In 2023 is in Vlaardingen de eerste fase afgerond van de aanleg van Park Vijfsluizen. Ontworpen volgens natuurinclusieve en klimaatadaptieve principes, zijn de woningen zijn uitgerust met tal van energiezuinige oplossingen. Het groen in de wijk kan bovendien klimaatveranderingen zoals hitte, droogte en wateroverlast goed aan. Een goede waterinfiltratie is hierbij natuurlijk onmisbaar. Er zijn inmiddels 108 groene parkeerplaatsen gerealiseerd. Dit komt neer op zo’n 1350 m2 oppervlak waar regenwater kan infiltreren. En dit was nog maar de eerste aanlegfase.

Waterinfiltrerend substraat

De parkeervakken hebben een klaverachtig patroon door de Gradiënt grastegels van Park Positive, wat zorgt voor een unieke uitstraling. Met witte tegels worden parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen aangeduid.

De Gradiënt grastegels zijn afgevuld met speciaal voor Park Positive geproduceerd grastegelsubstraat, doorgemengd met graszaad. Dit product is langdurig waterdoorlaatbaar, wat plasvorming en dichtslibben voorkomt. Eronder ligt een fundatie die draagkrachtig genoeg is voor het verkeer in een woonwijk.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Meteen groen in de wijk

Huizen die opgeleverd zijn in de eerste fase van het nieuwbouwproject Vijfsluizen worden inmiddels bewoond. Het project in Vlaardingen, ontworpen door Ruijzenaars Landscapes en aangelegd door Heijmans Vastgoed, gaat nog enkele jaren duren. De nieuwe bewoners van Vijfsluizen kijken in ieder geval meteen uit op groen in de straat. In sommige gevallen is het groen er zelfs eerder dan de bewoners!

Bekijk andere groene parkeerplaatsen

Zoek