Skip to content

Daktuinsubstraat voor Delft Centraal Station

Je zou het niet zeggen, maar als je het station van Delft verlaat, begeef je je in een daktuin. De bomen en planten groeien hier namelijk bovenop het dak van de spoorwegtunnel, in een ondiepe bodem.

BVB Landscaping daktuinsubstraat Delft Houttuinen

Ondergrondse spoorwegtunnel

De wens voor een ondergronds treintracé in Delft ontstond aan het begin van de eeuw, toen treinen hier nog bovengronds dwars door het centrum reden. Uiteindelijk is in 2015 de Willem van Oranjetunnel geopend. In deze spoorwegtunnel bevinden zich de perrons van station Delft en alle treinsporen die de stad passeren. Sindsdien is er verder gewerkt aan de herinrichting van de Spoorzone. Zo verrees bovenop de spoorwegtunnel o.a. het nieuwe stationsgebouw. De bovengrondse ruimte zorgde voor rust en verbinding tussen het centrum en de omliggende woonwijken.

BVB Landscaping daktuinsubstraat Delft Houttuinen

Groen in ondiepe bodem

Het aanbrengen van groen was een belangrijke volgende stap voor de leefbaarheid van het stationsgebied. Bomen groeien echter niet vanzelf in een ondiepe bodem, zoals bovenop deze spoorwegtunnel.

In 2023 startte Aannemingsbedrijf De Kwaadsteniet met de herinrichting van het gebied bij de stationsingang. Bovenop de tunnel kwam een waterdichte laag en een aantal fraai gemetselde bakken in afwisselende vormen. Bovenop de waterdichte laag kwam een laag UrbanRoof Drain Light en daarbovenop een laag UrbanRoof Soil. In het voorjaar van 2024 is hierin het groen aangeplant.

BVB Landscaping daktuinsubstraat Delft Houttuinen

Daktuinsubstraten voor waterinfiltratie en -berging

Het gebruikte UrbanRoof Drain Light is een extreem lichtgewicht product dat vocht opneemt. Het wordt toegepast als waterinfiltratie- of waterbergingslaag. UrbanRoof Soil is hèt substraat voor intensieve daktuinen zoals parkeerdaken, waterretentiedaken of hier op Delft CS. Het is ideaal voor vaste planten, heesters en (grote) bomen, omdat het de natuurlijke voedingsomgeving het beste benadert, en een hoog vochtbufferende werking heeft.

Meer projecten met daktuinsubstraat

Groenproject in stedelijk gebied met weinig ruimte?

Bespreek de meerwaarde van substraat met één van onze adviseurs.

Zoek