Skip to content

Groeiplaatsverbetering platanen Piushaven Tilburg

De platanen in de gezellige Piushaven in Tilburg groeiden jaren geleden niet naar wens. Na grondig onderzoek is in 2016 overgegaan tot groeiplaatsverbetering èn groeiplaatsuitbreiding. Onder de verharding kwam een verbindende strook tussen de bomen, met een sandwichconstructie en UrbanSand. Sindsdien hebben de platanen een gezonde en ruime groeiplaats - en dat is te zien!

BVB Landscaping Piushaven Tilburg bomensubstraat urbansand stadsbomen

Bomen in de problemen

In 2011 vond in de Piushaven in Tilburg een reconstructie plaats. Enkele jaren later bleken de platanen het echter niet goed te doen. Er werden meerdere onderzoeken verricht naar de conditionele achteruitgang van de bomen, onder andere door Alles over Groenbeheer. De groeiplaatsen van de bomen bleken erg afgesloten en ongeschikt voor de platanen. De wortels waren beschadigd en de bomen konden zich niet optimaal ontwikkelen. Alles opnieuw inrichten kon helaas niet. Maar er moest wel iets gebeuren.

BVB Landscaping Piushaven Tilburg bomensubstraat urbansand stadsbomen

Groeiplaatsverbetering & groeiplaatsuitbreiding

Op advies van Alles over Groenbeheer werd gekozen voor het groeiplaatsverbetering en het uitbreiden van de groeiplaatsen. Er moest betere ventilatie komen en het organisch materiaal in de bodem moest omhoog. Alle groeiplaatsen werden ondergronds met elkaar verbonden. Onder de verharding kwam een ‘strook’ met UrbanSand langs de bestaande beworteling heen. Door die strook konden de groeiplaatsen uitbreiden; het waren geen eilandjes meer. Door het onderling verbinden van de bomen, kon er bovendien meer uitwisseling plaatsvinden.

BVB Landscaping Piushaven Tilburg bomensubstraat urbansand stadsbomen

Slimme groeiplaatsconstructie

In de Piushaven is BVB UrbanSand 60-40 toegepast met kratten. UrbanSand is een heel fijn bomengranulaat, draagkrachtig genoeg voor situaties met gemiddelde verkeersbelasting. Een slimme groeiplaatsconstructie. De foto’s laten zien hoe goed de platanen gedijen aan de kade van de Piushaven. Dit project in Tilburg is slechts één voorbeeld van hoe goed de tegenwoordige manier van groeiplaatsinrichtingen werkt voor bomen. Een slimme groeiplaatsconstructie in combinatie met het juiste substraat maakt het verschil voor bomen in verharding!

NEN 2767 Helmond conditiemeting video

Kijktip!

Herman Wevers van Alles over Groenbeheer vertelt in dit interview hoe gemeenten de conditie van al hun openbaar groen in kaart kunnen brengen, met behulp van de NEN 2767 Conditiemeting. In de video komen ook oplossingen voorbij voor bomen die ‘in het oranje’ staan, zoals destijds de platanen aan de Piushaven.

Bekijk de video

Zoek