Skip to content

Bomen in verharding Brusselplein Utrecht

Advies over ondergrondse groeiplaatsen en herinrichting Brusselplein

BVB Landscaping Utrecht Brusselplein bomen in verharding gleditsia

50 Gleditsia’s op bruisend plein

In Leidsche Rijn (Utrecht) bevindt zich bovenop een ondergrondse parkeergarage het Brusselplein. Een drukke locatie met woon- en werkbestemming. Bij de herinrichting enkele jaren geleden kreeg het plein een gevarieerd uiterlijk. Er kwam een waterpartij met fontein, een kunstobject, terrasjes en vijftig beeldbepalende Gleditsia’s. Bij de aanleg waren naast hoofdaannemer Van Wijk Nieuwegein meerdere leveranciers betrokken voor o.a. de bomen, sandwichpanelen en het ondergrondse bewateringssysteem.

BVB Landscaping Utrecht Brusselplein gleditsia in verharding

Kennis over groeiplaatsen

BVB Landscaping schoof als substraatleverancier ook aan bij het bouwteam. Iets wat niet vaak voorkomt, volgens Martijn Bouwer, senior boomtechnisch adviseur bij de gemeente Utrecht: “BVB Landscaping heeft alle groeimediums geleverd voor de Gleditsia’s en maakte een ontwerp voor de opbouw van de groeiplaatsen, iets waarover veel kennis bestaat binnen BVB Landscaping. Maar hun betrokkenheid ging veel verder dan dat. Marc Spierings van BVB heeft binnen het bouwteam actief meegedacht over ontwerp en realisatie van het Brusselplein.”

BVB Landscaping substraten verharding Utrecht Brusselplein boomspiegel

Substraten onder verharding

Op het Brusselplein zijn onder de verharding Urbangranulaat 70-45 en Urbansand 60-40 toegepast. Bij de levering van de substraten is goed nagedacht over een minimale belasting van het milieu bij het transport. Het substraat is aangeleverd per boot in plaats van per as. Het is gelost aan een kade in Utrecht, aldaar in depot gezet en van daaruit naar het project gebracht. Er is door BVB ook meegedacht over de halfverharding van de boomspiegels. Daarnaast is de voeg van de klinkerverharding optimaal waterdoorlatend zodat er geen kolken aangelegd hoefden te worden op het plein.

BVB Landscaping substraten verharding Utrecht Brusselplein

Samenwerking en kwaliteit

De gemeente Utrecht kijkt tevreden terug op het bouwtraject van het Brusselplein en op de rol van BVB. “Voor de gemeente is het van groot belang dat betrokken partijen constructief samenwerken in een project als het Brusselplein. BVB Landscaping is in staat mee te denken in dergelijke innovatieve projecten. Zowel de productafstemming als de samenwerking was uniek te noemen. En hun producten zijn van hoge, constante kwaliteit”, aldus Martijn Bouwer.

Zoek