Opwaardering gebiedseigen bodem Breda
Reconstructie en nieuwe groenstrook
In 2020 is de Nijverheidssingel in Breda voorzien van een nieuw wegdek en een nieuw wandelpad. In het voorjaar van 2021 werden aan weerszijden van het wandelpad langs het water zo’n 50 iepen (Ulmus laevis ‘Helena’) aangeplant in de groenstroken.
De bodem werd hier door BVB Landscaping i.s.m. aannemersbedrijf JvEsch ter plekke opgewaardeerd. Uitruil met nieuwe bomengrond was daarom niet nodig. Wegens omstandigheden zijn destijds enkele bomen niet aangeplant in opgewaardeerde bodem. Onbedoeld zijn deze bomen nu bewijs geworden in een mooie casus.
Opwaardering: Meerwaarde voor conditie en bladbezetting
Twee jaar na de aanplant neemt Remco Bruurs, Gebiedsadviseur milieu bij Gemeente Breda en initiator van het project, samen met BVB Landscaping een kijkje bij de bomen aan de Nijverheidssingel.
Het verschil tussen de bomen die aangeplant zijn in opgewaardeerde gebiedseigen bodem en de bomen in niet-opgewaardeerde bodem is opmerkelijk. De opgewaardeerde bodem bevat veel meer voeding. Bij de bomen die hierin zijn aangeplant is duidelijk een betere conditie te zien. Ook hebben zij twee jaar na de aanplant een hele mooie bladbezetting.
Circulariteit en kosten
Het verschil tussen de bomen toont aan hoeveel meerwaarde opwaardering van gebiedsbodem heeft bij het creëren van een groene leefomgeving. Opwaardering is niet alleen duurzamer dan 100% uitwisseling van grond. Onderaan de streep is het bovendien kostenefficiënter.
“Als circulariteit in een vroeg stadium meegenomen wordt binnen projecten, kunnen er slimme en duurzame keuzes gemaakt worden die niet leiden tot extra kosten“, aldus Remco Bruurs.
Meer info over dit project?
Neem telefonisch contact op met Thijs Breugom of vul ons algemene contactformulier in.
Jarno van Veelen
Sr. Adviseur ondergrondse groeiplaatsen & daktuinen, European Tree Technician